Transformatieinzorg Linus Vanlaere

Linus Vanlaere

Mijn achtergrond en ervaring
Na mijn studies filosofie en theologie kreeg ik de kans om een doctoraatsproject over zorgethiek aan te vatten aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht (KULeuven). Na het voltooien hiervan, begin 2006, stapte ik in de praktijk van ouderenzorg en ging ik aan de slag als inspiratiemanager voor de woonzorggroep GVO.

Na tien boeiende jaren waarin ik veel mocht leren over, en groeien in zorgethisch veranderen en verandermanagement, ben ik nu als docent ethiek, onderzoeker en dienstverlener verbonden aan VIVES Verpleeg- en vroedkunde en aan sTimul Zorgethisch lab.

Mijn bijdrage binnen Transformatie in Zorg
In zorgethiek, mijn invalshoek, draait alles om relaties. Mensen bloeien open door zich kwetsbaar met elkaar te verbinden. Ik geloof sterk in de kracht van het ont-moeten: minder moeten en meer kansen tot dialoog tussen zorgontvanger en zorgverleners, tussen zorgverleners onderling, tussen zorgverleners en management.

Ik ben gefascineerd door hoe ont-moeten (binnen al deze cirkels) kan worden gestimuleerd en gefaciliteerd, en wel op zo’n manier dat het leidt tot zorgzaamheid en verantwoordelijkheid van allen voor allen.

Welke trajecten begeleid ik graag?
Ik begeleid graag trajecten die gericht zijn op zorgethische groei van medewerkers en leidinggevenden. Via intervisie en het duiden van ervaringen probeer ik perspectieven te verbreden en te verdiepen.

In trajecten waar een collega nieuwe structuren bouwt, rijd ik graag mee als bijzitter. Vanuit deze positie hou ik de bochten in de gaten die zich iets verderop bevinden op de weg: de spreekwoordelijke ‘draai’ waar mensen elkaar opnieuw kunnen -jawel- ‘ont-moeten’.

Waar kan je me nog vinden?
Mijn geliefkoosde plek is mijn bureau waar ik een leven leid tussen de boeken en bij voorkeur romans. Ze openen een wereld van ‘andere’ ervaringen en brengen perspectieven die ik aanwend in mijn leven en werk. Verder kom ik helemaal tot leven aan zee, liefst vergezeld door een flinke zeebries.